Diepere functie van chakra’s

Binnen de chakrapsychologie zijn er zeven hoofdchakra’s in het lichaam. Het onderste chakra ligt onderaan bij de basis van je ruggengraat en vervolgens lopen de chakra’s omhoog langs de ruggengraat tot aan je kruin.

Hieronder benoemen we de zeven chakra’s met de diepere laag van de betekenis en werking per chakra, ook wordt per chakra benoemd hoe je kunt werken aan herstel.

Ga direct naar een specifieke chakra.
Wortelchakra
Sacraal chakra
Zonnevlecht chakra
Hart chakra
Keelchakra
Derde oog chakra
Kruinchakra

Functie wortelchakra

Het eerste Chakra wordt ook wel het wortelchakra of stuitchakra genoemd. In het Sanskriet noemt men het Muladhara Chakra.
Het wortelchakra zorgt ervoor dat je je stabiel voelt, dat je geaard bent en je veilig voelt. Door goed geaard te zijn en contact te hebben met de aarde, voel je je stevig en zelfverzekerd. Je bent gericht aanwezig in het nu: “ik ben, ik verlang en ik heb”. Het element aarde staat centraal bij het wortelchakra. Op fysiek niveau kan een (on)gebalanceerde wortelchakra werking hebben op je botten, heupen, billen, onderrug en dikke darm.

Niet optimaal functioneren van het wortelchakra

Wanneer je wortelchakra niet goed functioneert, kun je je angstig en onveilig voelen. Je bent niet goed geaard, waardoor het soms zelfs kan voelen alsof je boven de grond zweeft en niet stevig staat.
Je wortelchakra kan ook teveel energie afgeven. Dit zorgt voor onder andere overgewicht en hebzuchtigheid.

Hoe herstel ik mijn wortelchakra?

Iedereen is uniek. Bij ieder mens werken verschillende oefeningen, maar er zijn verschillende mogelijkheden. Het belangrijkste is dat je opnieuw contact krijgt met de aarde, omdat dit het gevoel van stevigheid kan bevorderen. Dit is de basis om aan de rest van de balancering en herstel te werken.

Er zijn verschillende oefeningen die het contact met de aarde bevorderen. Denk hierbij aan yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, edelstenen en visualisatie. In dit artikel lees je meer over oefeningen die je kunt doen om weer te kunnen aarden.
Daarnaast is je wortelchakra verbonden met de kleur rood. Omring je met rood! Haal rode bloemen in huis, eet meer rode producten en draag iets vaker rood. Niet iedereen gelooft dat een chakra gestimuleerd kan worden door je te omringen met een kleur, maar bij Praktijk Ki geloven we in de holistische benadering, waarbij elk aspect even belangrijk is wanneer je werkt aan herstel.

terug omhoog

Functie sacraal chakra

Het tweede Chakra wordt ook wel het Sacraal Chakra genoemd. Deze bevindt zich net onder de navel, bij het heiligbeen. In het Sanskriet wordt het ook wel Swadhistana Chakra genoemd. Het Sacraal chakra staat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, maken van beweging, ontwikkeling van gezonde seksualiteit en uiten van creativiteit.
Je weet wat je wil en bent niet bang je emoties te uiten. Je bent in staat emoties te uiten zonder over-emotioneel te worden. ‘Ik voel’ staat centraal.
In het sacraal chakra is het element water van belang. De beweging van dit chakra wordt goed weergeven door de doorstroming van het water.
Dit chakra heeft op fysiek niveau invloed op je nieren, blaas, geslachtsdelen, baarmoeder, geslachtsklier, bekken, heiligbeen en bloedsomloop.

Niet optimaal functioneren van het sacraal chakra

Wanneer het sacraal chakra niet in balans is, kun je last krijgen van emotionele problemen, problemen met je seksualiteit en pijn in je onderrug. Menstruatieklachten en problemen met de baarmoeder kunnen het optimaal functioneren van dit chakra belemmeren.

Hoe herstel ik mijn sacraal chakra?

Er zijn verschillende oefeningen die het contact met de jezelf bevorderen. Denk hierbij aan yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, edelstenen en visualisatie. Daarnaast is het sacraal chakra verbonden met de kleur oranje. Plezierig stromen, daar nodigt de oranje kleur ons voor uit. Oranje is de kleur van de sensuele gevoelens, en een goed humeur. Het geeft je hart warmte, geeft kracht en vreugde bij je werk. Staat voor beweging en verandering. Veel yogahoudingen bieden uitkomst ter bevordering van het herstellen van het sacraal chakra.

terug omhoog

Functie zonnevlechtchakra

cHet derde chakra, ook wel het navel chakra of zonnevlechtchakra (Solaris Plexus) genoemd. In het Sanskriet draagt het ook wel de naam Manipura. Blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staat centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt. Op het moment dat dit derde chakra in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn. Het derde chakra is de kern van je lichaam. Ook wel het krachtcentrum van je lichaam genoemd. Verschillende chakra’s komen samen bij het navel chakra.

Je bent vol vertrouwen, maar durft ook kwetsbaar te zijn. Je voelt de kracht van binnen. ‘Ik kan en wil’ staat centraal. Het element vuur is van belang. Vuur straalt kracht en warmte uit, die typerend zijn voor het derde chakra. Warme zonnestralen die jouw lichaam van binnenuit verwarmen.

Het derde chakra heeft op fysiek niveau invloed op de lever, spieren, de milt, de maag en de spijsvertering.

Niet optimaal functioneren van het Zonnevlechtchakra

Wanneer het zonnevlechtchakra niet goed werkt, willen we het liefste overal de regie op hebben, de controle voelen en macht hebben over anderen. Het tonen van emoties is beangstigend en de liefde delen met anderen wordt belemmerd. Contacten worden oppervlakkig en het opkroppen van emotionele uitingen leidt uiteindelijk tot angst, woede en verdriet.

Hoe herstel ik mijn Zonnevlechtchakra?

Er zijn verschillende oefeningen die het derde chakra bevorderen Denk hierbij aan yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, edelstenen en visualisatie. Daarnaast is het sacraal chakra verbonden met de kleur geel. Geel vertegenwoordigt actie: laat zien wie je bent. Geel is de kleur van de zon, uitbundig en creatief. Dit chakra heeft te maken met kracht, wil, drijfveer en onze emoties blijdschap en woede. Omring jezelf met gele elementen, eet gele vruchten en draag vaker geel.

Veel verschillende yogaoefeningen (Asana’s) kunnen je helpen om het derde chakra optimaal te laten functioneren en dragen bij aan een rustig herstel. Met name gedraaide houdingen kunnen hierbij goed zijn. Ook kan de Yoga Zonnegroet ervoor zorgen dat het derde Chakra op een juiste manier geactiveerd wordt.

terug omhoog

Functie hart chakra

Het vierde chakra, ook wel het hartchakra genoemd, bevindt zich bij de hartstreek. In het Sanskriet noemt men het ook wel Anahata Chakra. Het vierde chakra staat voor de liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. ‘Ik bemin en word bemind’ staat centraal. Het bijbehorende element is lucht. In het vierde chakra kun je dit zien als jezelf lucht geven. De lichtheid van lucht en de adem (Pranayama) speelt een grote rol.

Na het derde chakra, waarbij het element vuur centraal staat, kan het luchtige vierde chakra veel rust en kalmte bieden. Na de kracht van het derde chakra is het belangrijk de rust op te zoeken.
Het vierde chakra heeft op fysiek niveau invloed op het hart, de longen, de handen en de armen.

Niet optimaal functioneren van het Hartchakra

Op het moment dat het vierde Chakra niet optimaal functioneert, kan het zijn dat de bloedsomloop minder gaat werken. Er kunnen zich hartproblemen aandienen. Het belemmeren van het vierde chakra kan ook komen door problemen die in het verleden hebben plaatsgevonden, denk hierbij aan fysieke of mentale trauma’s.

Hoe herstel ik mijn Hartchakra?

Er zijn veel verschillende oefeningen om het vierde Chakra te stimuleren. Omdat dit Chakra nauw verbonden is met de adem, kunnen vooral ademhalingsoefeningen erg positief zijn. Deze kunnen zuiverend werken. Ook kunnen verschillende yogaoefeningen ruimte bieden in bijvoorbeeld de borst en flanken, om de adem ruimer te laten worden. Dit kan erg positief werken en bijdragen aan het herstel van jouw Hartchakra.

De kleur groen staat centraal in het vierde chakra. Sommigen zeggen dat het erg positief kan werken als je je omringt met groene elementen. Groen is de kleur van de natuur; alles wat groeit en bloeit, alles wat ontluikt en langzaam tevoorschijn komt. Groen brengt tevredenheid, evenwicht en vrede, het maakt je rustig, evenwichtig en ontspant.

terug omhoog

Keelchakra

Het vijfde chakra, ook wel het Keelchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd. Het vijfde Chakra bevindt zich dichtbij de schildklier, waardoor de stofwisseling een grote rol speelt bij dit Chakra. In het Sanskriet wordt het vijfde Chakra ook wel de Vishuddhi genoemd. Deze staat voor reiniging. Op het moment dat je jezelf laat horen, je laat weten wat je nodig hebt, zal er reiniging van je lichaam optreden. Naast een typerend symbool, is de ether het element dat in verband staat met het vijfde Chakra. De ether staat voor de ruimte die geboden kan worden op het moment dat je jezelf kunt laten horen. Je kunt het kwijt. ‘Ik spreek en ik word gehoord’ is een typerende uitspraak voor dit gebied.

Fysiek heeft dit chakra invloed op de oren, de ademhaling, de kaak, de keel, de nek, armen, mond en handen centraal. Het spreken, schrijven en jezelf durven uiten. Creativiteit is van groot belang bij het vijfde Chakra. Daarnaast is het luisteren naar anderen ook van groot belang. Het diep van binnen stil kunnen worden, het zwijgen. De eventuele afleiding en prikkels kunnen weerstaan

Niet optimaal functioneren van het Keelchakra

Op het moment dat het vijfde Chakra niet optimaal functioneert, kun je bijvoorbeeld heel veel praten (overactief vijfde Chakra) of juist helemaal niet durven praten (onderontwikkeld vijfde Chakra). Tandproblemen, keelproblemen (denk aan keelontsteking), verkoudheid, nekproblemen en spraakproblemen kunnen voorkomen. Ook kun je aan het stemgeluid horen hoe het met het vijfde chakra gesteld is. Een hele zachte stem en verlegenheid kan in verbinding staan met onderontwikkeling, een hele harde stem en de onderbreking van anderen in een gesprek kan gelinkt worden aan overactiviteit.

Hoe herstel ik mijn Keelchakra?

Er zijn vele geschikte Yoga oefeningen om je Keelchakra te kunnen openen. Bijvoorbeeld de oefeningen waar geluiden aan te pas komen, kunnen stimulerend werken. Men zegt dat je het vijfde chakra ook kunt stimuleren door je te omringen met blauwe elementen. De kleur blauw vertegenwoordigt het gebied van de keel, stem, schildklier, bij schildklieren en handelen. Het is het gebied bij uitstek waarmee je jezelf naar buiten brengt; wat in je leeft wil ook geuit worden. Slikken hoort ook bij dit gebied; wat slik je door of weg? Welke brok blijft steken en hoe vinden emoties hun weg naar buiten? Blauw is de kleur van de communicatie en verkoeling van emoties en ontstekingen. De kleur blauw brengt innerlijke rust en kalmte en werkt ontspannend.

Ook werkt de geur van pepermunt en eucalyptus positief. Het jezelf durven laten horen en het luisteren naar gezang zal het vijfde chakra ook stimuleren richting herstel.

terug omhoog

Derde oog chakra

Het zesde chakra wordt ook wel het Voorhoofdchakra genoemd. Als bijnaam krijgt het ook wel het derde oog, omdat het desbetreffende chakra zich net iets boven en tussen de wenkbrauwen bevindt. In het Sanskriet wordt het Ajna genoemd, dit betekent weten. Het geweten speelt een grote rol in het bewustzijn en de keuzes die je in het leven maakt. Dit chakra staat voor bewustzijn en oplettendheid. Inzicht, intuïtie, wijsheid en visualisatie zijn belangrijke aspecten van het zesde chakra. ‘Ik zie’ staat centraal. Daardoor zullen de hieronder besproken gerelateerde lichaamsdelen ook geen verrassing zijn.

Het element licht wordt in verbinding gesteld met het 6e Chakra. De verlichting in jezelf vinden, zorgt voor bewuste keuzes en duidelijkheid in je leven. Bij het derde oog worden namelijk het gezicht, de ogen, het zenuwstelsel en de hersenen beinvloed.

Niet optimaal functioneren van Voorhoofdchakra

Op het moment dat het derde oog niet optimaal functioneert, kan dit leiden tot hoofdpijn, angst, concentratieproblemen, depressie, schizofrenie, slecht gezichtsvermogen, problemen met het geheugen en geestelijke problemen.

Hoe herstel ik mijn Voorhoofdchakra?

Om je derde oog optimaal te kunnen openen, moet je een erg grote mate van bewustzijn gecreëerd hebben. Dit is voor velen een lastig punt. In tegenstelling tot andere chakra’s is het heel goed mogelijk om je zesde chakra gedeeltelijk te openen. Dat is voldoende om het chakra goed te kunnen laten functioneren. Je verstand en je geest zijn helder. Je bent in staat tot juiste inzichten te komen. Je kunt goed reflecteren op je eigen gedrag, veranderen waar dat nodig is. Je stuurt jouw leven in de juiste richting.

Het zesde chakra wordt gelinkt aan de epifyse. De epifyse is je pijnappelklier en produceert hormonen en heeft ongeveer de grootte van een doperwt. De pijnappelklier is gevoelig voor impulsen die via het oog binnen komen. De pijnappelklier reageert dus op licht. Het doet dit onder andere door neurotransmitters om te zetten in het hormoon melatonine.

Melatonine is een hormoon wat erg belangrijk is voor je slaap-waak ritme. Het beïnvloedt dus je bioritme. De productie van melatonine is afhankelijk van de hoeveelheid licht die er binnen komt. Bij veel licht, wordt er minder melatonine geproduceerd waardoor je minder goed in de ‘slaap-modus’ komt. Dit ritme kan verstoord worden door kunstmatig licht van bijvoorbeeld smartphone, computers en televisie. Die kunnen ons slaap-waak ritme daarom dus ernstig verstoren.

Ook kan het zesde chakra in verband worden gebracht met je hogere bewustzijn. Durf te vertrouwen op jezelf en je intuïtie. Ieder mens zal ook fouten maken, maar door hier op een positieve manier mee om te gaan, zul je hier ook een beter bewustzijn door creëren en herstel je dit chakra een beetje.

Het Voorhoofdchakra is verbonden met de kleur Indigo. Indigo is een kleur van het bewustzijn en hangt nauw samen met paranormale vermogens. Indigo staat voor het derde oog op het voorhoofd en bevordert de intuïtie, het inzicht en werkt harmoniserend op de hypofyse. De voorhoofdschakra rijpt met de leeftijd en ervaring. De kleur Indigo om ons heen voedt onze innerlijke helderheid en kracht. Is de kleur van de nacht en inzichten. Indigo is de kleur van de hemel waaronder je slaapt. Het is ook de kleur van mysterie en magie.

terug omhoog

Kruinchakra

De Kruinchakra is je zevende chakra. Deze bevindt zich bij je kruin en zorgt ervoor dat alle energie in jouw lichaam optimaal kan stromen. Dit chakra is de laatste van de zeven chakra’s die je hebt. Omdat dit het laatste chakra is, verbaast het je misschien niet dat jouw Kruinchakra voor eenheid zorgt.

In het Sanskriet wordt dit chakra ook wel het Sahasrara Chakra genoemd. Dit staat symbool voor een lotusbloem met duizenden blaadjes. Deze staan weer voor een eenheid van alle verschillende aspecten.

Het Kruinchakra staat in relatie met verlichting het spiritualiteit. Je staat in verbinding met de geestelijke wereld. Je bent je bewust van de kosmos. Je voelt je één.
Het element dat centraal staat in het zevende chakra is de kennis en gedachte die je hebt. De grootte van deze gedachtes is bepalend voor dit chakra. Hoe groter gedacht wordt, hoe beter beseft kan worden dat iedereen onderdeel is van een groter geheel. Wijsheid, één zijn met de wereld. ‘Ik weet’ staat centraal.

De hersenen, ogen, hersenschors, schedel en het zenuwstelsel zijn de lichaamsdelen die in verbinding staan met het zevende chakra. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat dit chakra de bijnaam Kruinchakra draagt. Het bewustzijn, het denken, maar ook het begrijpen en het krijgen van inzicht, het geluk en veiligheid staan centraal.

Niet optimaal functioneren van het Kruinchakra

Door de materiële wereld waarin we vandaag de dag verkeren, gaan we steeds verder af staan van het aardse bewustzijn. Dit werkt negatief voor je zevende chakra. Als het zevende chakra niet optimaal geopend is, kan men hoofdpijn ervaren. Je bent verward, durft geen eigen beslissingen te nemen, je voelt je ongelukkig en depressief. Geestelijke problemen kunnen voorkomen, net als ademhalingsproblemen.

Hoe herstel ik mijn Kruinchakra?

Op het moment dat alle chakra’s op een juiste manier geopend zijn, zal dit zevende chakra een volledige harmonie van alle andere chakra’s ervaren. Je bent volledig in evenwicht, ook de verbinding tussen lichaam en geest. Rust, stilte en inkeer kan positief werken voor het zevende chakra. De verbinding met de kosmos kon men vooral vroeger gemakkelijk op plekken als in de kerk vinden. Vandaag de dag gebeurt het steeds vaker in een thuissituatie. Men zoekt de stilte binnenshuis in bijvoorbeeld een meditatie.
Door meditatie onderdeel van je leven te maken, zul je het zevende chakra beter kunnen ontwikkelen. In de meditatie is het belangrijk dat je goed recht zit, je gebruik maakt van een goede totale ademhaling en je luistert naar jezelf. Zo zorg je voor een optimaal effect en herstel je het zevende chakra.

Het Kruinchakra draagt de kleuren violet en wit. Violet zorgt voor een verbinding met de geest. Wit heeft alle kleuren in zich, waardoor een optimale eenheid tussen alle chakra’s wordt gecreëerd.
Op het moment dat je zevende Chakra optimaal functioneert, ben je je ervan bewust dat je onderdeel van een geheel bent. Je bent in verbinding met alles om je heen.

terug omhoog

Let op:

Open je chakra’s niet zomaar afzonderlijk van elkaar. Vaak weet je niet eens echt welke chakra’s er wel of niet goed geopend zijn of meer geopend moeten worden. Dit kan nare gevolgen hebben (zoals overactieve chakra’s). Open ze daarom allemaal tegelijk voor een goed herstel. Wil jij jouw chakra’s openen? Laat je dan altijd op een professionele manier adviseren en begeleiden.

Wil jij meer weten over chakra’s? Hier lees je meer over hoe een chakra healing werkt. Heb je nog vragen? Neem contact met me op of maak een afspraak voor een healingsessie.

Ben jij op zoek naar jouw Ki?

Ben jij er klaar voor om jouw levensenergie goed door je lijf te laten stromen en vanuit die Ki te leven? Laten we dan kennismaken! Via de oranje knop hieronder kun je snel en makkelijk jouw kennismaking met mij plannen.

0
    Jouw winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg
    Scroll naar boven